Tydzień Zdrowego Odżywiania
Obchody Międzynarodowego Dnia Walki z Otyłością były w naszej szkole okazją do realizacji bardzo ważnego zadania wychowawczo - profilaktycznego, jakim jest promowanie wśród młodzieży zdrowego stylu życia poprzez upowszechnianie wzorców i postaw prozdrowotnych. Wśród wielu aspektów zdrowego stylu życia, szczególna uwagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania. Dzisiaj, w dobie trwającej pandemii COVID -19, dbałość o codzienną dietę jest wyzwaniem dla każdego człowieka. Stąd nasz pomysł na obchody tygodnia. Społeczność szkolna wysłuchała audycji radiowej z cyklu „Trójkowy Teleekspres”, w której omówiono podstawowe zasady zdrowego odżywiania. Uczniowie wysłuchali humorystycznej historii Marlenki, która za namową kolegów, zmieniła swój styl odżywiania. W ten sposób uczniowie zostali zachęceni do przygotowywania zdrowych posiłków. Przez cały czas trwania tygodnia uczniowie mogli pochwalić się przygotowanym w domu zdrowym II śniadaniem. Chętni uczniowie przygotowali również własne przepisy na zdrowe potrawy, a zwłaszcza przekąski i II śniadanie. Z nich powstała szkolna książka kucharska, której karty zostały zawieszone na korytarzu szkolnym.
Uczniowie klas IV o zdrowym odżywianiu rozmawiali z panią dietetyk Marzeną Kaczmarską, zaś uczniowie klas I-III z pielęgniarką szkolną, panią Jagodą Juszczyk.
Na korytarzach szkolnych zawisły gazetki, które wzbudziły zainteresowanie uczniów i pobudzały ich refleksyjność, prowokowały do dyskusji np. „czy lubiane przez nich napoje są rzeczywiście zdrowe?”
Mamy nadzieję, że mimo zakończenia Tygodnia Zdrowego Odżywiania, jego przesłanie i przedstawione propozycje będą ważne dla uczniów i wpłyną na poprawę nawyków żywieniowych.
Koordynatorzy:
Marlena Adamkiewicz, Beata Wójcik