„Ekspedycja smaków” – zdrowe odżywianie od nowej strony
Z najnowszych badań wynika, iż co piąte dziecko w wieku szkolnym ma nadwagę. Tymczasem ciągle aż 37% dzieci uważa czekoladę za produkt niskotłuszczowy. Braki w wiedzy nie są jedynym źródłem złego odżywiania. Uczniowie bardzo dobrze znają piramidę żywieniową, ale mimo to sięgają po przysłowiowy czekoladowy batonik.
Uczniowie klasy IV a uczestniczyli w ciekawej lekcji dotyczącej zdrowego odżywiania, biorąc udział w programie „Od uprawy do potrawy” realizowanej prze sieć sklepów Tesco.
Dzięki uczestnictwie w programie uczniowie:
- Zdobyli wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach.
- Mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć różnorodność zdrowych produktów. Będzie to inspiracja, by na co dzień wybierać produkty pełnowartościowe (w miejsce produktów przetworzonych).
- Nauczyli się prawidłowego czytania etykiet i przekonali się, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić.
- Zdobyli wiedzę o przechowywaniu żywności: edukacja w zakresie właściwego przechowywania żywności i jej poszanowania (niemarnowanie).
- Przypomnieli sobie informacje o piramidzie żywieniowej.
- Zdobyli wiedzę o prawidłowym nawodnieniu organizmu - roli wody i ilości dziennego zapotrzebowania na wodę.
Program, w którym wzięliśmy udział, opiera się o „Ekspedycję” – wycieczkę edukacyjną do miejsca, w którym każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu wrzucając do koszyka określone produkty. Uczniowie poznali różnorodność produktów i smaków oraz doświadczyli, że zdrowe odżywianie nie jest trudne.
Na zakończenie ekspedycji dzieci miały możliwość samodzielnego wykonania śniadania z jogurtu naturalnego i dodatków w postaci owoców świeżych i suszonych oraz orzechów. Każdy uczestnik wyprawy otrzymał również upominek w postaci zestawu zdrowych przekąsek i książeczki edukacyjnej.
Renata Biesiada